Harcba szállunk az antibiotikum-rezisztencia ellen

Szokásunkhoz híven most is egy szakmai kihívást jelentő fontos projektben veszünk részt, melynek végső célja az emberek életminőségének javítása. A téma jelentőségét és aktualitását jól mutatja a jelenleg zajló Antimikrobiális Világhet (World Antimicrobial Awareness Week (WAAW) The relevancy of this topic is illustrated by the ongoing World Antimicrobial Awareness Week (WAAW). A less known but threatening problem of today is the increasing common antibiotic resistance of organisms within humans and animals. Ha nem következik be változás a hozzáállás terén, akkor a jelenlegi trendeket figyelembe véve a hatástalanná váló gyógyszerek miatt kialakuló multirezisztens kórokozók okozta fertőzések a WHO becslése szerint az egyik vezető emberi halálokká válhatnak 2050-re, megelőzve a rákot, mint No 1 vezető halálokot. Ebbe a küzdelembe szállt be az E-Group nem rég indult új projektjével, az állategészségügyi innovációs platformmal.

Számtalan különböző haszonállatot tenyésztenek világszerte, a kis terültre összezsúfolt jószágok egészségének megőrzése sok esetben nehézségekbe ütközik. Ennek következtében az állattartásban jellemző az antibiotikumok gyakori alkalmazása, sajnos sokszor szükségtelen dózist kapnak a haszonállatok, mely részben vagy egészben belekerül azállatokból készülő élelmiszerekbe, és végül az emberi szervezetbe is, segítve az antibiotikum rezisztencia kialakulását. Hiszen a nem megfelelően alkalmazott antibiotikum nem öl el minden egyes kórokozót és ezáltal a lefittebbek akár el tudnak szaporodni, rezisztensé is válva akár az eredeti gyógyszerre.

Ha egy egészségügyi problémát komplexitásában nézzük akkor az az emberek, az állatok és a környezet épségét, egészségét egyaránt fenyegeti, tehát együttesen, holisztikusan érdemes rátekinteni, ez az ún. Egy Egészség (One Health) megközelítés, melyet már évekkel ezelőtt zászlajára tűzte az Európai Unió is. A hatékony megoldáshoz nagyban képes hozzájárulni az állatok számára készülő gyógyszerek fejlesztésében új lehetőségeket nyitó gyógyszer-repozíció. A gyógyszer-repozíció lényege, hogy egy már korábban engedélyezett gyógyszer más gyógyászati területeken kerül felhasználása. Az így felfedezett antibiotikum rezisztencia elleni szer előállításának rizikója, költség- és időigénye jóval kisebb, mint egy új kémiai entitással induló, a teljes fejlesztési ciklust bejáró új gyógyszer innovációé.

Az ‘Antibakteriális rezisztencia kialakulását gátló termék fejlesztése az állat-gyógyászatban, támogató repozíciós platform fejlesztése’ megnevezésű háromévesre tervezett projekt 2021. október 1.-vel vette kezdetét. Az Állatorvosi Egyetem és az E-Group konzorciális együttműködésében, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával indult projektben a cél egy innovatív állategészségügyi repozíciós platform létrehozása. The project aims to create an innovative drug repositioning platform for animal health. Within the project framework, E-Group will provide technological and data infrastructure expertise, including, data engineering and data science. The platform’s operation will be similar to the highly successful InnoHealth DataLake. Az állategészségügyi repozíciós platform különböző forrásból származó állategészségügyi, állatorvosi közegészségügyi, élelmiszerbiztonsági és humánegészségügyi adatok integrálására, valamint komplex elemzésére lesz képes. A platform segítségével megvalósítható több, állatgyógyászati antibiotikum-rezisztencia leküzdését célzó hatóanyagjelölt azonosítása. Az One Health koncepcióba illeszkedve a platform alapja lehet egy később fejlesztendő élelmiszerlánc-biztonsági adattó létrehozásának is.

Ossza meg
This site is registered on wpml.org as a development site.